În noiembrie se vor împlini 20 de ani de la căderea Zidului de la Berlin. Am scos deja din tipar „După douăzeci de ani de la căderea Zidului. Europa reconfigurată” de Pierre Verluise în traducerea Gabrielei Șiclovan. O carte plină de informații, date ce au marcat sau continuă să marcheze istoria contemporană. De la cum și cine a făcut revoluția română până la constatările seci: „Candidații potențiali (ai UE, n.mea) sunt următorii: Albania, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Serbia… și Kosovo” (pagina 173).

La pagina 184: „…pare dificil să-ți imaginezi UE înfruntând brutal Rusia pe terenul Transnistriei, deci al Moldovei. În iulie 2008, un expert OSCE mărturisește: „Există, la Moscova, o reflecție asupra negocierii de ansamblu care ar putea fi purtată pentru a consolida anumite „linii roșii” în Europa. Pentru ruși, neutralitatea Moldovei a devenit de curând miezul dezbaterii”. Capitolul se numește „Ucraina și Moldova, vecinătate comună cu UE și cu Rusia”.

Peste o săptămână vom scoate din tipar „Căderea Zidului din Berlin și a comunismului pe înțelesul nepoțelei mele Sooazig” de Marc Ferro.

Iar luni vă așteptăm la lansarea cărții „Statele Unite și lumea moștenite de Obama” de Catherine Durandin. Cartea scrisă în franceză a apărut în premieră în română. Iar Obama încă nu era nobeliar.

Gheorghe Erizanu