Copertă de Vitalie Coroban

Copertă de Vitalie Coroban

Nu există limbă moldovenească. Există greșelile limbii române din Chișinău, București, Târgoviște, Cluj, Oradea, Iași sau Constanța.

Are 896 de pagini. Valentin Guțu a adunat și așezat fișe din anul 2000. Premierul Năstase nu mai e premier. România a intrat în NATO și UE. Primarul Băsescu a ajuns președinte. Premierul Boc a ajuns primar. Doctorul Ponta a ajuns premier. A picat guvernul Sturza, a picat și cel mai longeviv guvern Tarlev, a picat guvernul Greceanâi, a picat guvernul Filat I, Filat II, jonglează guvernul Leancă.  Valentin Guțu a lucrat la Dicționar. De la Sturza până la Leancă. De la Iliescu până la Băsescu. Din Uniunea vamală Rusia-Bielorusia până la Uniunea Europeană.

Toți angajații Cartier, care au fost de la 2000 până la 20 mai 2014, au trecut testul Dicționarului de greșeli. Mircea Cojocaru a fost ultimul care a adunat, așezat otova toate literele celor 14 ani de muncă. Unele litere au fost culese de câteva ori. Redactate. Completate. Corectură introdusă. Corectură pierdută. S-a trecut cu mult peste o mie de pagini. Scurtat. Iar scurtat. Machetat din nou. Puricat. Iar scurtat.

Ajuns la lectură finală. Inga Druță a citit jumătate de an buchie cu buchie. Valentin Guțu a luat corectura Ingăi Druță acasă și introducea pe noile pagini printate corectura Ingăi. Buchie cu buchie. Cu litere bine conturate, scrise apăsat.

Apoi a fost prefața Rodicăi Zafiu.  Când ai doar cuvinte de laudă de la cel mai important lingvist al limbii române, atunci numele tău nu este altul decât Valentin Guțu.

S-a încheiat epoca Dicționarului  Valentin Guțu la Cartier.

Peste două săptămâni va intra în librăriile bune.

 

Gheorghe Erizanu