Cartea „Aceasta e prima mea revoluție. Furați-mi-o” de Maria-Paula Erizanu a fost desemnată câștigătoarea Premiului Special al Juriului al Fundației UNESCO și al German Book Art Foundation, prin intermediul Târgului Internațional de Carte de la Frankfurt, pentru cea mai frumoasă producție de carte a anului 2011.

Premiul este acordat o dată în 2 ani pentru prezentare grafică, tipografică și design pentru o producție deosebită dintr-o țară cu dificultăți de producere. Premiul urmează să fie înmânat la 16 martie, la Târgul de Carte de la Leipzig, Germania.

Cartea a apărut în august 2010 la Editura Cartier în colecția C(ART)IER, coordonată de Igor Mocanu, într-un tiraj de 510 exemplare.

Conceptul grafic și designul îl semnează Vitalie Coroban.

Fotografii de Gleb Garanich (Reuters/Mediafax Foto), Veronique North-Minca, Doru Dumitru, Igor Schimbător.

Copertă realizată de Vitalie Coroban după o fotografie de Igor Schimbător.

Lectori: Em.Galaicu-Păun, Inga Druță.

Traducerea textului în franceză: Dragoș Ioan și Veronique North-Minca.

Traducerea textului în engleză: Maria-Paula Erizanu.

Tipărită pe hârtie Creme Book de 80 grame sub comanda nr. 00510 la Combinatul Poligrafic din Chișinău ( Maria Marandici, șefă de producție, Tudor Ctitor, director general).

„Aceasta e prima mea revoluție. Furași-mi-o” este recomandată de revista „Observator Cultural”, București.

Textul inițial a apărut în „Observator Cultural”, fiind girat de Ovidiu Șimonca.

Leipzigul este capitala mondială a artei poligrafice. Recunoașterea meritelor unui editor la Leipzig este recunoașterea supremă printre profesioniștii cărților. Poți să nu mai scrii poezia „Legământ” cu „ce n-a dovedit nici tata”.

Alte premii din acest an, oferite la Leipzig, se vor duce către editori din Olanda, Germania, Elveția, Cehia, Estonia.

Alte date: producătorii hârtiei Creme Book au sistat producerea ei; Maria Marandici este pensionară; 7 aprilie 2009 a fost transformat într-o simplă zi din cele 365 din calendarul Republicii Moldova; Veronique North-Minca a plecat în  altă misiune diplomatică în Sofia.

În Librăriile Cartier au mai rămas 36 de exemplare din volumul premiat.

* * *

Cartea „Îngerul gonflabil” de Zaza Burciuladze  a obținut cel mai important premiul literar din Georgia pentru 2011: „Cel mai bun roman”.

„Kafka Instant” de Zaza Burciuladze în traducerea românească a lui Dorin Onofrei, apărut în colecția Biblioteca Deschisă, coordonată de Vasile Ernu, mai este în librării.

Sunt lucrurile bune care s-au întâmplat cu editura Cartier.

Cei care facem această editură încercăm să ne bucurăm. Bucurați-vă și voi, dacă puteți.

Gheorghe Erizanu