Balconul Cultural și porumbul lui Ghenadie Popescu

Primăvara, Ghenadie Popescu, artistul plastic și performerul însemnat de Dumnezeu, a săpat, a făcut cuiburi și a pus porumb. Era porumb negru. Pentru cocoșei. Ghenadie îmi spunea că va crește de doi metri. Mi-a dat și mie doi seminceri.

Ghenadie Popescu este și un priceput al pământului.

Ceilalți performeri și coordonatori de proiect coordonau cu privirea înălțarea și coborârea săpii lui Ghenadie Popescu, coordonau cu privirea semințele aruncate în cuiburi, coordonau cu privirea pământul care acoperea semințele. Erau vreo trei coordonatori cu priviri de vechil și un artist plastic, Ghenadie Popescu, su sapa și arta pusului porumbului.

Apoi Ghenadie Popescu a plecat în vară într-o expediție pe unul din râurile Basarabiei.

Coordonatorii de proiect au coordonat cu vara. Care a fost zgârcită în ploi. Udatul nu este o artă. Porumbul nu s-a mai înfrățit. A rămas chircit. Ca performanță mondială în fața porumbului au mai apărut niște sticle goale de bere. Dacă le fotografiezi prin ușa Balconului Cultural, atunci e performanță. Artistică. Dacă mergi pe lângă grădina Balconului Cultural, atunci e doar mizerie.

Balconul cultural

Când coordonatorii de proiect obțin niște bani, atunci apare arta. Pentru o zi. Când banii din proiect sunt terminați, atunci apare mizeria.

Arta costă. Și pogorăște arareori în urbea noastră. Cu permisiunea coordonatorilor de proiect. Cotidianul e banal. E muncă. Și nu are coordonatori de proiect.

 

7 Răspunsuri la “Balconul Cultural și porumbul lui Ghenadie Popescu”

 1. vitalie spune:

  gradina lui Popescu nu a fost proiect de grant. nici lot agricol experimental. nici solutie la problemele agricole ale Moldovei. a fost o incercare de a amenaja un spatiu verde intr-un ocean de parcari si automobile. si e unul de succes – verdeata e acolo.
  p.s. sticlele de bere sunt contributia chioscului de alaturi si a serviciului autosalubritate: chioscul vinde piva iar autosalubritate a amplasat un cos mic.

 2. @vitalie: Firesc. Popescu e artist. Coordonatorii sunt cu granturile.
  Te anunț solemn: sticlele au fost curățate, pungile luate. În ziua când a apărut textul.

 3. vitalie spune:

  🙂 coordonatorii sunt cu coordonarea. altor proiecte. ma bucur ca ati strans sticlele de bere. ne mai ajutam.
  promitem sa expunem si Van Gogh candva la Apartamentul Deschis. deocamdata gazduim artisti mult mai necunoscuti. dar nu mai putin interesanti.

 4. @vitalie: Nicio problemă. Aștept Van Gogh. Aștept proiecte sustenabile. Aștept coordonatori de proiecte. Aștept un Balcon Cultural care să transforme o zonă părăsită de la o margine de Chișinău într-un centru cultural viabil și fără profitori. Prietenii doar știu de ce. Acest Balcon e exact ca și toate gheretele Chișinăului. Plasat în centru, hidos și făcut de șmecheri.
  După mine, decât să creștem cartofi cu valoare adăugată proletară, mai bine creștem cânepă cu valoare adăugată imperială. Poate vor ieși din mizerie și țăranii noștri. Vorbesc de cânepa autohtonă.

 5. vitalie spune:

  e greu sa faci centre culturale viabile, oriunde in Chisinau. incercam sa facem asta in scuarul Zaikin. tare e dificil – milioane de spravci, bete in roate etc..
  eu am un vis sa ocupam o ghereta intr-un cartier si s-o facem centru cultural – biblioteca, centru de discutii etc.
  va bagati?

 6. @vitalie: De acord. Pot să-mi împărtășesc experiența vastă. Oricum, nu e de niciun folos. Ca partizan nu mă pot băga. Sunt violent. De aia evit violența. Am tot deschis librării. Apoi le-am închis. Din cauza vânzărilor proaste. Lângă Universitatea de Stat. Din cauza creștinilor. Au considerat că o biserică stă mai bine la Ciocana decât o librărie. Din cauza vânzărilor proaste. Lângă un liceu mult lăudat în Chișinău. Pot să continuu lista. Am de zis și despre biblioteci. Cele publice. Care au tot cumpărat maculatură. În Chișinău sau ești revoluționar, sau funcționar. Loc de cultură e doar în Grădina lui Popescu.

Scrie un comentariu

XHTML: Poți folosi următoarele taguri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>