WP_20131004_006

Aureliu Busuioc a fost cinic și zgârcit cu cititorul din perioada sovietică. A scris două romane în patruzeci de ani: Singur în fața dragostei și Unchiul din Paris. Romanele au fost traduse în aproape toate limbile lagărului socialist. Iar în Germania Democratică Unchiul din Paris a apărut în două ediții în tiraje de masă. Oficialitățile komuniste aveau nevoie să exporte romane care să placă cititorului. Iar literatura proletkultistă era, mai degrabă, pentru uz intern și ierarhii oficioase locale.

Busuioc și-a lăsat temele și subiectele pentru alte vremuri. Cele de după 1990. Și a scos câte un roman odată la doi-trei ani. Ca un scriitor profesionist occidental.

„Sunt basarabean. Cu asta am spus totul. Și anume aici ar trebui să pun punct, dar… Dar mai sunt niscai chițibușuri, pentru că una e să fi fost basarabean la începutul secolului nouăsprezece și cu totul alta e să fii la jumătatea veacului douăzeci.”

E și mai trist, dacă ești basarabean refugiat în Banatul românesc, în anii 950, unde ai fugit de trupele sovietice. Mihai Olteanu, student în anul trei la Agronomie în Timișoara, află că părinții și surorile sale au fost prinse (basarabenii erau căutați și vânați de oficialitățile komuniste române și predate celor sovietice sau vânate direct de sovietici pe teritoriul României) și trimise în Rusia. Pentru a-și căuta părinții se prezintă la reprezentantul rus al Comisiei Aliate de Control pentru a se repatria.

Calvarul întoarcerii acasă în anul 1952 și intrarea într-o realitate de groază, într-o altă țară decât cea pe care ai cunoscut-o ar suna ca o descriere pudică. Tânărului student i se stâlcește întâi numele, apoi biografia, apoi iubirea, apoi prietenii, apoi serviciul, apoi studiile. I se propune să fie informator KGB, refuză inițial, e nevoit să accepte mai târziu, este chemat de Mișa de la KGB la Bariera Sculenilor din Chișinău. Mihail Oltean a fost găsit spânzurat. Era toamna anului 1953.

Așa spun cărțile.

PACTIZÂND CU DIAVOLUL de Aureliu Busuioc (Editura Cartier, 2013)

(Pentru Cartea zilei, Publika TV)

Gheorghe Erizanu