Prim-ministrul britanic Winston Churchill și Regele George al VI-lea au dorit ca ziua de luni, 7 mai 1945, să fie considerată Ziua Victoriei. Zi în care a fost semnat actul capitulării necondiționate în Cartierul General al generalului Eisenhower din Reims. Americanii au dorit ca ziua de 8 mai să fie considerată Ziua Victoriei. Iar Stalin a vrut ca ziua de 9 mai să fie considerată Ziua Victoriei.

Până în 1965 nici britanicii, nici sovieticii n-au sărbătorit Ziua Victoriei. Căile aliaților celui de-Al Doilea Război Mondial s-au despărțit.

Iar până la 7,8,9 mai 1945 a fost anul 1941. Și Holocaustul de la periferie. Comportarea populației băștinașe față de evrei nu a fost deloc eroică.

„Evghenia Sheriman din Lipcani își amintește: „Când a izbucnit războiul, moldovenii imediat au ars casa noastră. Ei erau acei care i-au ajutat pe nemți, ei au ars case și oameni. Moldovenii erau mai răi ca SS…”

„Deosebit de șocant e cazul atestat în apropiere de Soroca, lângă satul Bârnova: țăranii așteptau convoiul cu deportați și îl „cumpărau” de la jandarmi pe cei mai bine îmbrăcați evrei; apoi îi omorau și îi jefuiau de haine și încălțăminte.”

Premilitarii basarabeni, care erau recrutați pentru misiuni minore, erau folosiți pentru a păzi ghetourile temporare, lagărele de tranzit. „Acești tineri țărani localnici executau însărcinările ce li se încredințau cu o conștiinciozitate și o promtitudine uluitoare.” Unii premilitari încercau să-și îmbogățească experiențele sexuale pe seama tinerilor evreice. Diana Dumitru, autoarea studiului, vorbește despre cazul din lagărul de tranzit de la Limbenii Noi.

Cealaltă parte a populației basarabene, majoritatea,  „trăiește într-o stare permanentă de frică” și nepăsare. Iar cei mai curajoși nu își ascundeau lacrimile, își exprimau mila profundă față de victime, care „chiar dacă erau evrei, erau oameni și ei”.

Așa spun cărțile.

AL DOILEA RĂZBOI MONDIAL: MEMORIE ȘI ISTORIE ÎN ESTUL ȘI VESTUL EUROPEI de Diana Dumitru, Igor Cașu, Andrei Cușco, Petru Negură (Editura Cartier, 2013)

(Pentru Cartea zilei)

Gheorghe Erizanu